Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Казанлък – долината на розите и тракийските царе

  /
  548 Views
  img

  тракийски царе казанлъкКакто за всеки друг Български град и за Казанлък може да се кажат много неща. Някога например чудили ли сте се от къде произлиза името на града? Много градове сменят имената си по време на турското робство, така става и със Казанлък. Наименувано от турското Акче Къзанлар, което означава бели момичета. Естествено, когато руските войски идват и правят няколко сражения там градът променя името си и остава окончателно Казанлък.

  Казанлък също е прославен с историята, която крие в себе си. За най-близките години, може да се говори за връх Бузлуджа, както много от вас са го чували с битките и паметника, който днес е поставен на върха. Място, което е напоено с кръвта на четата на Хаджи Димитър, която се сражава там през 1868г.
  Връх Шипка и Стара планина също се намира там със своето величие и история. Отблъсквани многобройни врагове, костите им вероятно още обикалят по скалите.
  Ако искате обаче да се върнем още повече назад, чак до времето на траките, това е възможно, благодарение на гробница на тракийския цар Севт или така наречената „Голямата Косматка“. Самото съоражение или накратко гробница се смята, че датира от 5 век преди Христа. Препълнена с всякакви неща от погребенията на аристократи, за които се е вярвало че са идвали тук да извървят пътя на безсмъртието. В самата гробница са намерени съркофаг изграден от монолитен, гранитен блок тежащ около 60 тона, скелет на цял кон, като се предполага, че конят е запечатан със собственика си и още редица предмети от бита, както и оръжие, златни и сребърни орнаменти.

  Казанлък, не е само за свидетелствата на героизъм и уникалност, датиращи от вековете. Там е дом и на маслодайната роза, която има свой музей. В музея се помещават 15 000 експоната на маслодайни рози, както и предмети от бита на хората от миналия век. В музея може да видите инструменти за обработка по време на розобера, съдовете в които са се съхранявали и знасяли маслодайните рози. В музеят също може да се види и възстановка на първият склад за събиране на маслодайната роза и първата лаборатория за нейната парфюмна обработка. За желаещите да опитат, можете от сладкото от рози и ликьор от рози, които се предлагат от музея.

  Казанлък определено място, което съхранява история още от преди христа. Розите, тракииските царе и погребални камери, определено са нещо, което задължително да се види, като някои от тях влизат и в 100-те национални обекта на България. Какво по-добро място от това да се запознаеш с нашата древна история?

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar