Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Какво се крие зад имената на автомобилните марки?

  /
  877 Views
  img

  Публикуван днес в изданието Carscoops материал ни провокира да се върнем към тема, на която не веднъж сме обръщали внимание – значението на имената на автомобилните марки и модели.

  Конкретният материал е за чешката компания Škoda, която сега е собственост на германската група Volkswagen. Редакторите на Carscoops са проверили значението на думата “Škoda” на чешки език и резултатът е повече от неочакван – онлайн речниците превеждат думата като “Повреда”, “Жалко”, “Вреда”, “Ущърб”, “Щета”.

  Резултатът със сигурност е любопитен, дори комичен, но определено не е повлиял на имиджа на компанията. Днес Škoda е сред най-успешните производители на автомобили в Европа, а името й се свързва с точно обратното на това, което всъщност означава.

  Но Škoda не е единственият подобен пример. Името на модела е-Tron на Audi, например, лесно може да бъде объркано с купчина изпражнения, тъй като на френски “ètron” означава именно това. Пробен е и случаят с TT Coupé (произнесено: tete coupè), което означава “отрязана глава”.  Френският е труден и на японците – MR2 – на френски звучи точно като най-разпространената ругатня “merde” (изпражнение). А на немски името на електрическото Mitsubishi – Miev – звучи като “смрад”. Вероятно най-яркият пример е Mitsubishi Pajero – на испански Pajero означава “онанист”, което принуди японската компания да смени името му на Montero за американския и испаноезичните пазари.

  Ще добавим още един пример – Lamborghini Murciélago „Yeniceri Edition”, за което наш читател ни алармира преди време. Според него “Yeniceri” е меко казано оскърбително, тъй като звучи като стряскащата всеки българин дума “Еничар”.

  Но да се върнем към историческите факти за имената автомобилните марки и модели.

  Започваме със Škoda

  Дългите имена обикновено са неудобни – така и в този случай: „Akciova Spolecnot Skodovy Zavody“ е едно от най-големите индустриални предприятия на Австро-Унгарската империя. След края на Първата световна война името е променено на Skoda, а седалището на компанията е преместено в Пилзен. През 1925 Skoda поглъща автомобилната фабрика Laurin & Klement в Млада Болеслав. От 1929 всички автомобили се казват Skoda. А от 1991 Skoda е собственост на концерна VW.

  Smart

  Името Smart идва от „Swatch Mercedes Art“. Първоначалната идея за микроавтомобилите е на швейцарския производител на часовници и основател на Swatch Николас Хайек. Той изоставя проекта Smart преди старта на серийното производство.

  Mercedes

  Тук вече трябва да сме много благодарни на Емил Йелинек, че не е кръстил дъщеря си Матилде или Брунхилде… Йелинек бил запален състезател и често поръчвал нови модели на Daimler. Освен това бил и представител на компанията в Ница. Моделът от 1901 година с мощност 35 к.с. бил, според Йелинек, толкова сполучлив, че заслужавал да носи името на дъщеря му Mercedes. В състезания той често използвал псевдонима „Monsieur Mercedes“. През 1926 Daimler и Benz се слели като сформирали Daimler-Benz, а автомобилите се казвали вече Mercedes-Benz или разговорно само Mercedes. Така и до ден днешен, въпреки че концернът се казва само Daimler.

  Mazda

  Някои любители на виното вероятно често се сещат за Mazda. Японското предприятие стартира бизнес под името Toyo Cork Kogyo през 1920 г., занимавайки се с преработка на корк. Името Mazda е свързано с богинята Ahura Mazda (древноиранска религия), въпреки че звучи подобно на това на основателя на компанията Matsuda.

  Lotus

  Какво общо имат спортните коли с едноименното водно цвете? Фирмата е основана през 1952 от Колин Чапман. До наши дни е неясно, защо той е избрал точно това име, но мнозина подозират, че това е бил галеният прякор на съпругата му. Други са склонни да търсят връзка с мистицизма на Далечния Изток.

  Lincoln

  Помните ли Хенри Лиланд, основателят на Cadillac? След като напуска марката, той основава заедно с брат си Уилфред през 1920 година фирмата Lincoln. С това име Лиланд искал да почете президента на САЩ от детските му (на Лиланд) години. Само две години по-късно обаче фирмата Lincoln е пред банкрут, а помощта идва от мъжа, когото Лиланд наследява преди това при Cadillac – Хенри Форд.

  Lexus

  В средата на 80-те рекламната агенция Saatchi & Saatchi се опитва да измисли подходящо име за луксозна марка на Toyota, която да се продава на американския пазар. От общо 219 предложения било избрано името „Alexis“, защото по същото време фигурата на Алексис Керингтън от ТВ сериала Denver-Clan се радвала на особена популярност. „Alexis“ после станал на „Lexus“. Понятието трябва да навява мисли за лукс и елегантност, но няма някакво по-дълбоко значение.

  Jaguar

  Основаната в Ковънтри през 1927 марка първоначално се казва „Swallow Sidecars“, накратко SS. След 1945 съкращението SS се оказва твърде неудобно за употреба по разбираеми причини, още повече че нацистите били сринали Ковънтри.

  Hyundai

  Логото на Hyundai съдържа буквата “H”, но само на пръв поглед. Всъщност представлява символично ръкостискане на производител и клиент. Фирмата е основана през 1967 като първоначално произвежда Ford Cortina по лиценз. Думата “Hyundai” означава “модерност”.  Концернът иначе е активен в много сфери – така например най-голямото пристанище в света в южнокорейския Улсан е собственост на Hyundai.

   

  Дачия е била провинция на Римската империя на територията на днешна Румъния. Заводът на Dacia е основан през 1952, а от 60-те години в него се произвеждат модели на Renault по лиценз. От 1999 Dacia е собственост на Renault.

  Citroën

  Двойният шеврон на Citroën е едно от най-старите лога. Основателят на компанията Андре Ситроен избрал за лого техническото обозначение на един от по-старите продукти, които бил произвеждал – зъбните колела. Любопитен детайл – от 1908 до 1913 Ситроен работи за фирмата Mors, където малко преди това работил и Луи Шевроле.

  Chevrolet

  Една от най-големите американски марки има европейски корени: Луи Шевроле (Louis Joseph Chevrolet) е роден през 1878 година в Швейцария и по-точно в La Chaux-de-Fond. Той работил във Франция за автомобилната фабрика Mors. През 1905 емигрирал първо в Канада, а по-късно и в САЩ, където пожънал успехи като автомобилен състезател. През 1911 основателят на General Motors Уилям Дюран ( William Durant) създал нова марка, кръстена на Chevrolet. Той от своя страна напуснал фирмата скоро след това, поради “различия в мненията”.

  Cadillac

  Интересна история се крие зад името Cadillac: основаното през 1902 година предприятие първоначално се казва Henry Ford Company. Няколко месеца по-късно главният инженер Хенри Форд скъсал отношения с компанията, за да основе своя собствена нова фирма. Негов наследник станал Хенри Лиланд, който избрал новото име Cadillac. Така се казвал човекът, основал Детройт в далечната 1701 година: французинът Антоан де ла Моте Кадилак – Antoine de la Mothe Cadillac.

  BYD

  Китайците също имат готини автомобилни имена: Абревиатурата BYD означава „Build your dreams“, “изгради мечтите си”.

  BMW

  В основата на BMW са основаните през 1913 година Рап-моторни заводи (Rapp-Motorenwerke) в Мюнхен. Те се обединили със самолетната фабрика на Густав Ото и се нарекли в началото „Bayerische Flugzeugwerke“ – Баварски самолетни заводи, а от 1917 година се прекръстили на „Bayerische Motoren Werke“. Синьото и бялото в логото пък съответства на цветовете на провинция Бавария. Цяло десетилетие по-късно стартира автомобилното производство в Айзенах.

  Audi

  След нерешим спор с основаната от него и едноименна фирма, Аугуст Хорх основава през 1910 година марката Audi. В началото получил съдебен отказ да използва отново собственото си име. Решението било намерено от сина на служител на фирмата. На латински „Audi“ означава “слушай” или „Horch!“. В началото на 30-те години на миналия век Audi се слива с фирмата DKW, Wanderer и Horch като четирите компании образуват Auto-Union, чието лого вече са четирите ринга. След войната те се слагат на автомобили с марката DKW, продавани по-късно и като „Auto-Union“. За да се направи ясно разграничение от двутактовите машини на DKW, първият четиритактов модел от 1965 става отново Audi. Четирите ринга остават в логото, дори когато през 1969 Audi поглъща NSU.

  Aston Martin

  Тук може да се предположи, че става дума за господата Aston и Martin. Предположението е наполовина вярно. Лионел Мартин и Роберт Брамфорд, собственици на автомобилна фабрика в Кензингтън, конструират първия си автомобил през 1914 година. Името Aston Martin идва от планинско състезание в Астън Клинтън, спечелено от Мартин година по-рано.

  Alfa Romeo

  Alfa например няма нищо общо с гръцката буква “Alpha”, а е съкращение. През 1910 година в Милано е основана „Anonima Lombarda Fabbrica Automobili”, чиято абревиатура е A.L.F.A.. От 1915 година в бизнеса се включва и предприемачът Никола Ромео, който поема и управлението.

  Източник: investor

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar