Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

    Търновката Евгения Маринова: “Да родиш във В. Търново, е мечта, в Лондон е истинско самонаказание”

    /
    456 Views
    img

    33-ГОДИШНАТА БОЛЯРКА ЕВГЕНИЯ МАРИНОВА, РОДИЛА ВТОРОТО СИ ДЕТЕ В АНГЛИЯ, СЕ СЪГЛАСИ ДА РАЗКАЖЕ ПРЕД „БОРБА“ РАЗЛИКАТА В МЕДИЦИНСКИТЕ ГРИЖИ В СФЕРАТА НА АКУШЕРО-ГИНЕКОЛОГИЧНИЯ СЕКТОР у нас и в островната страна. Тя призова търновските жени да не се подвеждат по медийните публикации, които се появиха преди няколко години, отразяващи мнението на британската акушерка Трейси Купър след командировката й в България. Британката бе определила като „нечовешки практики“ методите за раждане у нас и затова, според нея, много българки решават да имат само едно дете, тъй като не желаят да преживеят отново ужаса да родят. Като се позова на собствения си опит, търновката обаче категорично заяви, че всъщност нещата стоят по съвсем различен начин.

    Преди две години Евгения е РОДИЛА ПЪРВОТО СИ ДЕТЕ В АГ СЕКТОРА НА МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ПРИ ДОЦ. Д-Р СТОЙКОВ. ОПРЕДЕЛЯ ГО КАТО „ВИРТУОЗ НА ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ“ и твърди, че се възстановила от операцията за не повече от 5 дни. „Още на следващия ден можех да ходя. Съвсем сама се грижех за бебето и нямах никакви проблеми и усложнения“, разказа тя. След като детето станало на 6 месеца, със съпруга й се преместили да живеят в Лондон, тъй като той пожелал да осигури на семейството спокойствие и се захванал с добре платена работа. 33-годишната жена отново забременяла и решила да стане майка в британската столица. Била уверена, че всичко ще премине отново нормално и подведена от публикацията с мнението на Трейси Купър, дори се надявала, че ще получи още по-добри медицински грижи. Колебанията й обаче започнали още по време на проследяването на бременността. Целият период се наблюдавал само от акушерка за разлика от практиката у нас, където тази отговорност е поверена на лекаря. „Нямах право на акушерка по избор, а която ми се падне след тяхно специално разпределение. АКУШЕРКАТА ИДВАШЕ В НАС, ЗА ДА ПРЕСЛУШВА С ОБИКНОВЕНА МЕДИЦИНСКА СЛУШАЛКА КОРЕМА МИ И ДАЛИ БЕБЕТО Е ДОБРЕ. Това ми се стори абсурдно и пожелах да ме прегледат на ехограф, както в България. Оказва се, че нямам право на това и отидох на частен акушер-гинеколог, който да ми даде информация за плода. Той обаче поиска 500 паунда. Това е нечовешки скъпо“, сподели тя. Въпреки тези недоразумения продължила да вярва, че когато се стигне до същинската част, работещите в болницата ще бъдат много по-отдадени и прецизни. Отново пожелала да роди със секцио, но тъй като нямало медицински индикации, й било отказано. Това я стреснало, но вече било късно за връщане в родната страна и Велико Търново.

    „Когато започнаха контракциите, лекарите държаха на мнението, че трябва да родя естествено и няма нужда от оперативна намеса. В продължение на 9 часа мъки, викове и умоляване да ме срежат склониха и им стана ясно, че нещата се усложняват. Направиха ми секцио, което бе истински кошмар. Самонаказание“, каза Евгения.

    ПО НЕЙНИ ДУМИ БОЛКИТЕ И НЕРАЗПОЛОЖЕНИЕТО СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА БИЛИ 5 ПЪТИ ПО-ГОЛЕМИ ОТ ТЕЗИ СЛЕД ЦЕЗАРОВОТО СЕЧЕНИЕ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. В продължение на месец жената не можела да стане от леглото и да се изправя. Най-доброто й постижение било сядането и държането на бебето с помощта на друг човек и нищо по-тежко от него. Белегът от скалпела направо обезобразил корема й и винаги ще й напомня за трудния път, по който станала майка за втори път.

    „Може би това, че съм емигрантка, оказа влияние и получих лошо отношение, пренебрежение и некачествени медицински грижи. Моят съвет към всички българки е да не се заблуждават, че в чужбина всичко е цветя и рози, и само защото са бременни ще им обърнат внимание и всички медицински лица ще окажат съпричастност“, завършва тя.

    Галина ГЕОРГИЕВА

    Източник: Борба.БГ

    Leave a Comment

    This div height required for enabling the sticky sidebar