Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Месечна прогноза за април: Ето кога ще вали и кога ще бъде най-топло с температури до 33 градуса

  /
  561 Views
  img
  Пролетта вече е тук, а месец април ще редува дъжд и слънце. Очаква ни един нормален пролетен месец, обяви дежурният синоптик в БАН Мариана Попова пред Нова телевизия.

  Слънце и високи температури ще се наблюдават през месеца, но дъждът също няма да бъде забравен.

  „На първи в неделя очакваме студен атмосферен фронт, който малко ще понижи температурите, има опасност от валежи“, посочи синоптикът. За днес пък очакваме много високи температури. Първата половина на месеца ще бъде с по-високи от обичайните градуси.

  „Има вероятност за превалявания за Великден, ще има слънце на места ще има и превалявания“, коментира още г-жа Попова. 15-20 градуса ще удря живакът през деня. Към средата и края на месеца ни очаква по-пролетен тип с условия за слънце сутрин и с превалявания с температури близки до обичайните. Най-ниските температури през април ще са между минус 1° и 4°, а най-високите – между 28° и 33°, прогнозира Марияна Попова.

  В началото на месеца Слънцето изгрява в 7 ч. и 9 мин. и залязва в 19 ч. и 52 мин.

  Продължителността на деня е 12 ч. и 43 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 23 мин. и залязва в 20 ч. и 25 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 2 мин. Фазите на Луната през месеца са: 8.04 – последна четвърт, 16.04 – новолуние, 23.04 – първа четвърт, 30.04 – пълнолуние. Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0°. Опасност от слани съществува през целия месец.

  При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30°-34°.

  През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури. Тази година през април се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11° и 13°, по Черноморието и във високите полета – между 9° и 11°, а за планините – от минус 5° до 2°. Най-ниските температури през април ще са междуминус 1° и 4°, а най-високите – между 28° и 33°. Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 40 и 70 л/кв.м, в планинските райони – между 60 и 100 л/кв.м.

  На 1.04 през страната ще премине студен атмосферен фронт и температурите за кратко ще се понижат. Ще има и валежи от дъжд, на места с гръмотевици. Впоследствие атмосферата ще се стабилизира и вероятността за валежи е малка. Ще се установи югозападен пренос и отново бързо ще се затопли. През повечето дни от първото десетневие температурите ще бъдат по-високи от обичайните. Около Великден обаче ще се увеличи вероятността за превалявания, а в самия край на десетдневието и темпертурите ще се понижат. През второто десетдневие температурите ще бъдат близки до средните за периода.

  Времето ще бъде променливо, ще има и превалявания, на места с гръмотевици. В периода 15-18.04 има вероятност за обстановка с по–повсеместни и временно интензивни валежи. В отделни дни, при ясно и тихо време, сутрешните температури ще остават близки до 0° и има опасност от слани. И през третото десетдневие по-вероятно е да се запази динамиката на атмосферата. Остават условията за валежи, предимно в следобедните часове, краткотрайни, с петнист характер и различна интензивност, на места придружени и от гръмотевици. Повече слънце ще има до обяд. Температурите слабо ще се колебаят около стойности, близки до обичайните.

   

  Източник: e-novini.bg

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar