Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Шофьори, дръжте се! Екоминистърът обяви страшни нови тесли за хората, които искат да си купят кола “нов внос”

  /
  386 Views
  img

  Министерството на околната среда и водите обмисля да промени цените на екотаксите, които се заплащат при регистрацията на автомобил. Електрическите автомобили няма да бъдат таксувани, а хибридите ще плащат по-малко. За колите до 5 г. тя ще запази сегашния си размер, а за по-старите ще поскъпне драстично, обяви екоминистърът Нено Димов. Таксата се плаща еднократно и е задължителна, за може автомобил да бъде регистриран в КАТ.

  С натрупаните пари се финансира рециклирането на тези коли, когато излязат от употреба. През 2016-а второто правителство на Бойко Борисов увеличи таксата за автомобили, които са над 5-годишни с 3 процента, а за тези над 10 години тя достигна 275 лева.

  Тогава аргументът на кабинета бе да се насърчава използването на екологични возила. Междувременно стана ясно, че се готвят промени в наредбата за техническите прегледи ще въведе групиране на моторните превозни средства по категории в зависимост от екологичността. Специални цветни стикери ще бъдат поставяни на колите след технически преглед, според това колко “еко” е превозното средство.

  Има идея да се въведат ограничения за движение на старите и токсични автомобили в определени зони на градовете.  Сега Димов заяви, че освен екотаксата, ще бъдат завишени и критериите при техническите прегледи. Наред с това се търси вариант МВР да стане бенефициент по оперативна програма “Околна среда” и със средства от нея да се купуват газ анализатори за проверка на вредните емисии, изпускани от автомобилите. Към момента подобна техника има на пунктовете на КАТ, но още през зимата екоминистърът обяви, че подобни устройства ще има и в мобилните патрули.

  По отношение на замърсяването на въздуха от битовото отопление Нено Димов посочи, че амбицията е още за следващия отоплителен сезон да има изисквания към съдържанието на сяра и пепел в брикетите и въглищата. Според него въвеждането на такива стандарти е лесната част, но по-труден ще е контролът.

  Източник: www.blitz.bg

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar