Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Зловеща находка от историята на Пловдив откриха археолози край Митрополията СНИМКИ

  /
  399 Views
  img

  Бронзова фигурка на богинята Афродита (Венера) е стискала в ръка древната жителка на Пловдив в предсмъртен ужас преди готите да я убият, заедно със съпруга и детето й. Тази ужасяваща сцена от готското нашествие през 251 г. сл. Хр. впечатли археолозите на обекта до Митрополията. Археологическият екип на Елена Божинова и Камен Станев намери попадна на зловещ епизод от варварското нашествие, при което Филипопол е напълно разрушен и опожарен.

  3-годишното дете е пронизано със стрела, а родителите му са посечени, уточни пред Plovdiv Time Елена Божинова. Мъжът е държал в ръцете си монети, а 18-годишната жена – статуетка на богинята. Фигурката е изработена от бронз, а Венера носи на врата си златно колие. Статуетката е дадена за реставрация. Жената е носела на ръцете си и две бронзови гривни.

  Филипополското семейство е избито, домът им е опожарен и се е срутил върху тях. Вероятно не е имало кой да ги извади, тъй като и техните роднини са били убити, смята археологът. При разкопките от този период в града почти навсякъде излизат подобни сцени – пластове от горели останки с дебелина между 1 и 2 метра.

  „Градът е разграбен и опожарен. Филипопол е горял като една огромна клада. Всичко е сринато и след това гладът се възстановява с нова планировка и нови сгради, които нямат нищо общо с предишните”, допълни Божинова.

  Другите находки на територията на обекта са улица, няколко представителни сгради, канализация и водопровод са вече от 4-ти век. Вероятно е била една от централните улици на града, много широка, на нея са били разположени богати сгради с представителна архитектура и декорация, които може да са обществени, или домове на богати хора. Намерени са и над 300 монети.

  „Всеки обект си има своята ценност за въстановяването на планировката на града, динамиката на развитие в различните периоди, как се е разраствал и свивал през годините Филипопол. Този обект е едно бижу с изключително представителни неща”, смята Елена Божинова.

  Триумфалната арка предполагаемо от 1-ви век след Христа е монументално и величествено съоръжение, което не всеки ден се разкрива. Това е втората открита арка не само за Филипопол, но и за цяла България. Тя дори е по-добре запазена от тази на Източната порта, допълни тя.

  Триумфалната арка се е издигала над една от главните улици на античния град.  До нея бе открит и древногръцки надпис, изсечен от управителя на провинция Тракия и възхваляващ император Диоклециан (284-305 г.). Надписът, който бе разчетен от Николай Шаранков, гласи:

  „На нашия господар, най-благочестивия Гай Валерий Диоклециан – щастлив, непобедим Август. Посвещава пресъвършеният Емилий Александър, управител на провинция Тракия, отдаден на неговата божественост“.

  На обекта са намерени и множество мраморните елементи от арката, която се е срутила и паднала върху улицата. Някои от късовете са използвани при по-късно строителство, но голяма част са  останали на мястото. По-голямата част от уникалната арка е под тротоара на булевард „Цар Борис III Обединител”.

  „Ако продължим разкопките, със сигурност ще се открият още детайли и орнаменти, които биха позволили възстановка на триумфалната арка”, категорична е Елена Божинова. Разкопките приключиха и съдбата на безценното съоръжение вече е в ръцете експертната комисия на Министерството на културата, която тази седмица ще огледа обекта.

  Източник: trafficnews

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar