Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Комшията е от Добрич – цял живот продава дини на пазара! От него знам как се избира най-зрялата диня – няма търговец, който да ме метне!

  /
  476 Views
  img

  Лятото чука на прага, което означава, че идва дългоочакваният сезон на най-вкусния плод –  динята .

  диня

  Сочният и сладък плод може да купим на всеки пазар или във всеки супермаркет. Но на всеки се е случвало да попадне на не особено вкусен и зрял екземпляр. Затова днес решихме да ви научим как точно да изберете най-хубавата диня на пазара.

  диня

  8 съвета за това, как да изберем диня

  1.ТЕГЛО И РАЗМЕР

  диня

  Голяма грешка е да се предположи, че по-голямата диня е по-сладка. Оказва се, че трябва да заложим на  средната по размер диня .  Идеалното тегло за този плод – 5-7 кг.

  2. ЗРЯЛОСТ

  диня

  За разлика от ябълките, авокадото и бананите, дини не стават по-зрели, ако престоят. За да разграничите зрелия плод от неузрелия, обърнете внимание наопашката . Тя трябва да бъде суха и жълтеникава . Ако видите диня със зелена опашка, тогава тя още не е узряла.

  3. МОМЧЕНЦЕ ИЛИ МОМИЧЕНЦЕ

  диня

  Може да изглежда смешно, но дините се различават по пол . Да различим „момчетата“ от „момичетата“ е много просто.  „Мъжките“ дини като цяло са по-големи , те са слабо издължени по вертикалната ос.  „Момичетата“ са по-сплескани , семките при тях са малко по-малки от тези при мъжките дини. Смята се, че женските дини са много по-сладки  от мъжките.

  4. АРОМАТ

  диня

  Дори душенето на динята отстрани да изглежда малко странно, струва си да опитате миризмата им . Ако смятате, че ароматът й е сладък, то спокойно можете да си я купите. Ако, обаче, забележите, че има  кисел привкус , най-добре е да оставите такава диня на тезгяха, за да не се натровите.

  5. ПЕТНА

  диня

  Петната по дините се появяват, защото плодовете са в контакт със земята. При зрялата диня петното трябва да бъде с наситено жълт цвят , даже и по-тъмен. Не купувайте диня, ако петното отстрани е бяло – това значи, че плодът все още не е узрял.

  6. СРОК НА СЪХРАНЕНИЕ

  диня

  За съжаление, по рафтовете все още рядко може да се намери диня с маркирана дата на годност . Посъветвайте се с продавача преди колко време е откъсната динята. Тя се счита за прясна в продължение на 3-4 седмици след откъсването й от градината.

  7. ЗВУК

  диня

  Зрялата диня при почукване издава кух звук . Също така се опитайте да стиснете динята в горната и долната част, ако чуете леко пращене , значи е добре узряла.

  8. СЪДЪРЖАНИЕ НА НИТРАТИ

  диня

  Съдържанието на химическите вещества може да се провери само като разрежете плода. Ако намерите там  бели или жълти ивици , това означава, че нивото на пестициди и нитрати в динята е надвишено.

  Използвайте тези съвети при избора на диня, за да купувате винаги само най-доброто! Споделете тази статия с приятелите си!

  Източник: zajenata.bg

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar