Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Току-що телефонът в министерски съвет звънна, изпуснаха слушалката! Най-страшният кошмар на българското правителство се сбъдна, край с

  /
  387 Views
  img

  Европейската комисия ще публикува днес негативни послания към българия за стремежа й да влезе в обозримо бъдеще в чакалнята на еврозоната, известна като ERM II. Това съобщи “Ройтерс”, позовавайки се на собствени източници в Брюксел.

  Според информацията, става дума за неизпълнени критерии, като сред тях е и устойчивото нарастване на доходите в страната.

  Днес предстои да бъдат представени конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка, които се публикуват веднъж на всеки две години. В черновите им се съдържали особено негативни обвинения към управляващите в България, сред които липса на независимост на БНБ и притеснения, че корупционната среда заплашва стабилността на банковия сектор.

  “С оглед на оценката си относно правната съвместимост и изпълняването на критериите за конвергенция и взимайки предвид допълнителни релевантни фактори, Комисията смята, че България не изпълнява условията за приемане на еврото”, се казва в оценката на Комисията, с която Ройтерс разполага, съобщи “Инвестор”.

  Споменаването на критерия за конвергенция означава, че според ЕК няма устойчиво нарастване на доходите. Припомня се също, че за да се откаже тактично на българското правителство, отскоро като условие за ERM II бе поставено и членството в европейския банков съюз, което означава да се започне с така нареченото “тясно сътрудничество” с еврозоната. България посочи, че съгласно законодателството на ЕС членството в банковия съюз не е критерий за членство в еврозоната, нито за влизане в ERM II. Но решението за приемане на дадена страна в ERM II е в ръцете на правителствата на страните от еврозоната и на Европейската централна банка.Представители на еврозоната, ЕК, ЕЦБ и други органи ще проведат разговори в София за членството на страната в ERM II в сряда.

  В общи линии през последните години България покрива всички “числови критерии” за членство в самата еврозона (“Маастрихтските критерии*), което е признато от Европейската комисия и Европейската централна банка в докладите им за конвергентните програми на държавите. Няма краен срок за престоя в ERM ІІ, но датата на която еврото ще смени българския лев може да става все по-далечна, ако страната ни не отстрани макроикономическите дисбаланси или не отбележи напредък в конвергенцията. Освен това още през 2003 г. ЕЦБ излезе със становище, че няма пречка държави с валутен борд, вързан към еврото, да влязат в ERM II и да останат в борда до приемане на еврото.

  “Позицията на българското правителство и на централната банка е, че е неприемливо банковият съюз или Mеханизмът за тясно сътрудничество (close cooperation ) да бъде предусловие за членство в ERM II. Готови сме в деня след евентуално одобрение на присъединяването на лева към валутния механизъм да кандидатстваме и в Mеханизмът за тясно сътрудничество”, казва финансовият министър Владислав Горанов в интервю за “Капитал” в началото на май. И точно тук е “препъни камъчето”, заради което толкова се забави кандидатстването за чакалнята.

  Въпреки че изпълняваме повечето условности и сме сравнително стабилни и предвидими, реалната конвергениция с европейската икономика винаги е била спъвана от опасенията за корупция, слаби институции и неефективна съдебна система. В очите на страните от еврозоната, това изглежда като нова “Гърция”, която може да се наложи да бъде спасявана с пари от джоба на германците.

  Източник: bradva.bg

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar