Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Психолози обясняват, защо не бива да смесвате работата и личния живот

  /
  434 Views
  img

  Отдавна съществува златно правило: не смесвайте работата и удоволствието. В противен случай, швейцарските учени са установили, че това ще има пагубен ефект върху човешкото здраве. Проучването показало, че тези, при които няма ясно разделение между работата и свободното време, страдат повече от емоционално и физическо изтощение. Хората, които работят вкъщи, са по-малко склонни към други дейности, които могат да им помогнат да се отпуснат и да си починат след една делова задача. И това в дългосрочен план води до стрес и безпокойство, което засяга различни аспекти на живота им.

  В съвременните условия на труд, почти всеки очаква служителите да реагират мълниеносно на имейли, свързани с работата, дори извън работно време (или да си вземат лаптоп по време на отпуска). Изследователите предупреждават: това може да увреди физическото и психическото здраве.

  Психолози от университета в Цюрих интервюирали около две хиляди души, средната възраст на които била 42 години. Всички те били представители на различни професии. Седем души от десет са женени, а половината от тях са работили 40 часа (или дори повече) седмично.

  По време на изследването се поставил въпросът, колко добре могат да разграничат работата и свободното си време. Например, колко често работят у дома или работят в почивните дни, както и колко често мислят за работа по време на почивката си.

  Участниците били помолени да посочат, дали почиват след работа (и по-конкретно – общуват ли с някого, участват ли в спортни или други развлечения). Освен това, авторите на изследването се интересували, колко усърдно доброволците се опитвали да гарантират, че работата им не пречи на личния им живот.

  С цел измерването на здравето на човека, учените разглеждали усещането за умствено и физическо изтощение, както и усещането за равновесие между работата и другата част от живота.

  Психологът Ариана Уейфър казва: “Служителите, които съчетават работата и личния живот, съобщават, че са изчерпани, защото нямат достатъчно време да си възвърнат силата”.

  Липсата на “възстановителни мерки” (с други думи развлечения и отдих) обяснява защо хората, които не разграничават работата от останалата част от живота, са по-малко успешни.

  Резултатите от изследването показват, че значителен брой работници пренебрегват факторите на живота си, които ги правят устойчиви на проблеми, свързани с психичното здраве. Така че, всеки шести човек изпитва проблеми с психичното здраве в продължение на една седмица. Според психолозите, натискът върху служителите в съвременния свят е може би най-голямото и най-неотложно предизвикателство за психичното здраве на населението.

  Кумулативният ефект от увеличаването на работното време има важно влияние върху начина на живот на огромен брой хора, което според изследователите може да навреди на тяхното благосъстояние.

  Експертите смятат, че хората трябва ясно да очертаят линията между професионалния и личния живот. Някои дори вярват, че компаниите трябва да следват политики, които помагат на служителите да разделят по-добре различните аспекти на живота си.

  “Политиките на организациите могат да бъдат приспособени по такъв начин, че да помагат на служителите да управляват работното си и извънработно време, така че да не се влошава тяхното благосъстояние. Тъй като лошото здраве върви ръка за ръка с намалената производителност и намаленото творчество “, добавя Уейфер.

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar