Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Никога повече работа в Норвегия! Ужасяващ разказ на нашенец, който още е в ада

  /
  525 Views
  img

  Тези дни Агенцията по заетостта огласи, че над 8300 българи са се завърнали от началото на годината от чужбина у нас като безработни. Данните са към края на септември т.г. Ръстът за една година на завърналите се гурбетчии, регистрирали се в бюрата по труда, е значителен – над 23 на сто, сочи статистиката.

  От което следва, че бляновете за розово бъдеще извън пределите на България далеч не се сбъдват на всеки, тръгнал към Терминал 2 с еднопосочен билет. От данните на агенцията могат да се направят няколко заключения.

  Работа, особено ниско квалифицирана, все по-трудно се намира в Западна Европа предвид мигрантското нашествие на Стария континент. Не, че пришълците от Близкия Изток и Африка са се засилили да заемат работните места на европейците. Напротив, те разчитат изцяло на социални помощи, а това източване на социалните блага няма как да не се отрази на икономическото равновесие.

  Друга причина за неуспехът в странство е липсата на информация и организация преди самото тръгване. Въпреки че има хиляди примери на ужилени и пострадали хора, все още много българи с лека ръка се доверяват на посреднически фирми за работи в чужбина.

  Точно такъв е случаят на наш сънародник, решил да се бори за насъщния в Норвегия. Преди дни той се свърза с Десант, за да разкаже потресаващата си история.

  С молбата, докато не се измъкне от ада, да не цитираме името му и конкретното населено място, в което се намира, защото се страхува за живота си. Но да опишем историята му като предупреждение за всички наивници, които се канят да тръгнат по неговия път.

  Мъжът е глава на 5-членно семейство и, за да издържа трите си деца, решил да замине в чужбина. Негови познати го насочили към посредническа фирма, която набира работна ръка за Норвегия.

  Така в средата на септември човекът се оказал в един от деветте кръга на ада. Работата се оказала изкючително мръсна и тежка, но за сметка на това ниско заплатена. Срещу 5 евро (а не 7,50, както първоначално му било обещано) на час българинът, заедно с още няколко сънародници, наети като него да извършват ремонтни дейности на открито, прекарва по 10 часа в нечовешки условия, на влага и на студ.

  Всички са настанени в мизерно общежитие на 10 километра от работното място, които извървяват пеша по два пъти на ден. Превоз в офертата за работа не бил предвиден, им казал на място прекият им шеф.

  Не било предвидено и индивидуално работно облекло. Мъжът разказва, че работните дрехи и ботуши се оставят на куп в едно помещение в предверието на предприятието на излизане. А сутрин, на влизане, всеки навлича, каквото му падне. Поради тази причина половината от колегите му са с екземи на краката.

  Такива условия на труд съм виждал само по филмите, разказва българинът. Най-големият ужас за него и сънародниците му там обаче не са студът и мизерията, а група латвийци, които играели ролята на надзиратели.

  „Всичките са млади, яки, с татуировки, казват, че са наети да пазят реда и сигурността на работното място и в общежитията, където сме настанени над двеста души от България, Полша, Русия, Латвия и Украйна. Те ни изплащат и надниците, те налагат глоби, ако решат, че някой се е провинил.

  Още при пристигането ни, латвийците ни преровиха багажа и ни прибраха всичкия алкохол. Казаха ни, че пиенето е забранено дори през свободното време”, пише ни потърпевшият.

  Преди време един от гастарбайтерите пострадал, срязал си дълбоко китката, пратили го в болница, но се наложило да си платил от джоба за бързата помощ. Понеже нямал здравна осигуровка в Норвегия, го таксували по висока тарифа. Да го зашият му излязло около 100 евро, за които той трябвало да работи няколко дни, за да ги избие.

  На другия ден латвийците го извикали на работа наред с останалите. Казали му, че ако трябва, ще мете и ще чисти общите помещения, докато ръката му се оправи, но да не се надява да лежи и да почива. Нямало да допуснат да разваля дисциплината.

  От болки, загуба на кръв, стрес и недоспиване мъжът припаднал на работното място. Този път даже не извикали лекар. Изчакали го да се свести и му връчили отново метлата. Два дни по-късно той съвсем рухнал и, без да му платят, на негови разноски го изпратили да се прибира в България.

  Договорът за работа в Норвегия на нашия източник изтича в края на март 2017 г., което означава, че ще изкара там цялата сурова зима. Ако не осигурят превоз от общежитията до работата и се налага да извървяваме в адския студ по 20 километра всеки ден, никой от нас няма да се завърне читав в България. Ако изобщо се завърне, страхува се мъжът.

  Историята, която той ни разказа, не е единствена. Още през 2014 г. излезе доклад на норвежката инспекция по труда, в който трудещите се по автомивките в Норвегия са наречени „съвременните роби”.

  Инспекторите са проверили условията на труд и са оценили нивото на заплатите в повече от 100 автомивки. „Видяхме хора, които получават 19 норвежки крони (3,17 долара) на час. Това е робство“, коментира полицаят Алф Магне Фредриксен в интервю пред местния в. Dagens Næringsliv, цитиран от The Local.

  Ако обърнем в български пари надницата на работниците по автомивките на Норвегия тогава, ще стане ясно, че те са получавали по около 4,50 лева на час, или при работа по 8 часа 22 работни дни в месеца месечната заплата излиза около 792 лева.

  Според закона, работещите в почистващата индустрия в Норвегия трябва да получават не по-малко от 26,8 долара на час. Погледнато през българската валута, това прави по близо 39 лева на час или 6336 лева. Нито една автомивка в Норвегия обаче не спазва изискването.

  По-рано за „съвременни роби“ норвежката полиция бе обявила нелегалните строителни работници.

  През 2015 г. пък гръмна друг скандал в Холандия – 24 българи били принуждавани да работят извънредно в продължение на години във ферма за гъби в холандското село Стандарбуитен. Те получавали ниски заплати и нямали право на почивни дни. Информация, която по-късно бе потвърдена от холандското социално министерство.

  Преди да тръгнете за Норвегия, мислете!

  Всеки новопристигнал български гражданин в Кралство Норвегия, с намерение да се установи на територията й, е важно да има предвид, че това е една от най-скъпите държави в света.

  Поради тази причина не е препоръчително да се тръгва без предварително осигурена работа. В случай, че желаете да търсите работа на място е силно препоръчително да разполагате с достатъчно парични средства, които да ви осигурят нормален начин на живот в първите няколко месеца до намиране на работа.

  Основните разходи произтичат от високите цени за наем на жилище, за храна и транспорт. Във ваша ползва е предварително да се запознаете с цените и стандарта на живот в Норвегия.  Предупреждението е в сайта на българо норвежкото дружество , където можете да намерите и повече подробности, ако все пак, въпреки прочетеното, решите да си пробвате късмета в скандинавската страна.

  ВЕСТНИК ДЕСАНТ

  Източник: www.periscop

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar