Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Майка и дъщеря правят ролсройса на чантите

  /
  446 Views
  img

  Ваня и Пламена Маринови са майка и дъщеря, които правят уникални за българския пазар чанти от кожа. Ваня е работила над 20 години като обикновен чирак в предприятие, което е изпълнявало поръчки за Италия. Тогава работи за Армани и Клое. Освен че научава тънкостите на занаята, тя осъзнава и колко важно е да изработиш продукт, който е от скъпи материали и обков, който ще издържи десетилетия.

  След като открива свое ателие, с нея започва да работи дъщеря Пламена, която е завършила „Маркетинг”. Тя все още учи занаята, но пък помага за поддържането на интереса към продуктите им чрез социалните мрежи.

  Ателието на двете майсторки е много интересно място. На една от стените му са наметнати скъпите кожи, с които те работят. Цените им са от 65 до 120 долара за квадратен дециметър и всичките са италиански. Една от тях е от малко теленце и е толкова скъпа, че Ваня Маринова е успяла да купи само една от нея.

  Занаятът в ателието на майката и дъщерята идва от Ваня. 20 години се е занимавала само с производство на чанти. Работила в голяма фирма, която е шиела за италианци.

  „Там научих тънкостите на занаята. Първо се учихме, после започнахме да прилагаме наученото и накрая сами започваме да правим. Италианците ни даваха всичко наготово и казваха как го искат. Не са ни показвали как става нещата, затова не е имало възможност да крада занаят”, спомня си Ваня Маринова.

  Много дълги години работила за големи италиански фирми. „20-години работих мострите им. Те са най-добрите. Най-интересният ми спомен е работата за марката „Клое” – тя не е позната на широката публика, но е наистина ролсройсът на чантите. С тази марка се изстрелваш в космоса”, обяснява Ваня.

  За работата си използваме най-висококачествена кожа от Италия. „Турските изобщо не са с такова качество като при италианците. Не мога да си позволя да предложа на българката нещо некачествено. Пазарът и без това е задръстен с некачествена стока”, казва майсторката. Използва много кожа от стандарта „Крейзи Хорс”.

  Тя е много търсена от познавачите, при която се получава едно естествено състаряване. „Тя е най-добрата. От нея има и бъфало, което е от малки теленца, има биволска и телешка. С носенето такива чанти стават все по-хубави. С нея работят много големи марки. За да достигна тяхното ниво, искам всеки ден да надскоча себе си”, казва майсторката.

  Обработката на „Крейзи Хорс” е нещо несравнимо с турските кожи. Освен че предпочита италиански, тя използва и техните аксесоари и обков. А те са много важни, припомня Ваня.

  „Обковът винаги си личи, когато е много качествен. Дори един елемент от него може да създаде страхотна визия. Италианският обков е масово производство, но е с много добро качество. Това е най-голямото перо в калкулацията от цената на чантата. Не толкова кожата, колкото обковът. Вижте какви ципове имат италианците! Ако видите турския цип, той няма нищо общо с него. Италианският струва 25 лева – никога няма да се развалят събирачите му и така да те остави в най-важния момент”, подчертава тя.

  Какво мисли за кожите от Мароко? Те имат някакъв специфичен начин на обработка.

  „Чантите им са твърде евтини, макар от естествена кожа. Обковът им е сякаш за сандали, а не за чанти. Слагат телени части и токички. Много хора, купили чанти от Мароко, идват след това да им ги поправям. Химикалите им са такива, че самите кожи миришат по специфичен начин. Нямат измирисване!”, разказва Ваня Маринова.

  Има обяснение защо италианците от много време са си върхът в модата.

  „Там много залягат на ръчната работа. Невинаги е важно да направиш 100 броя, за сметка на качеството. Направи 10, но бъди неповторим! Имам клиенти, които идват и си поръчват всичко за чантата – тук искам джоб за портфейл, там за телефон. Един мъж показа лаптопа си и каза, че иска чанта точно за този модел компютър. Така всичко се получава уникално”, обяснява майсторката.

  Смята за предизвикателство, ако поискат нещо рядко. Преди време дошъл един французин, който имал идея да прави лампи, облечени в естествена кожа. Първо искал да облепи само една метална шина.

  В нея имало кабели и диоди, за лампа, която светва само с щракане на пръста. „Оказа се доста трудоемко. Пробвахме се и направихме няколко мостри. После се оказа, че шината трябва да е крива или S-образна. Това вече означава напълно различна и много по-сложна техника на кроене и шиене. Той ми показа нещата на „Клое” – те бяха правили нещо подобно, а той искаше да го развие на пазара във Франция.

  Ние го направихме перфектно, но тук се появи големият проблем – той си мислеше, че ще му работим много евтино”, спомня си Ваня Маринова.

  През годините в ателието на двете дами дошла и една швейцарка. Била чула от свои познати за пловдивските майсторки. „Оказва се, че туристи от западни страни идват в Пловдив и знаят вече за нас. Намират ателието и си поръчват чантите”, обяснява майсторката. Швейцарката дошла с готова рисунка и проект.

  Казала, че иска да направи чанта, която да изглежда по този начин. Ваня и Пламена казали, че могат да изработят този проект. Тогава швейцарката поискала да изработват чантите с нейно фирмено лого. „Отказахме – ние не сме на пазара, за да работим за нея. Ние искаме да развиваме нашата марка. Нямаме намерение да ставаме чужда масовка”, каза Пламена Маринова.

  Цената на скъпата кожа „Крейзи Хорс” е на квадратен дециметър и е различна и зависи от качеството и дебелината. Цените варират от 65 до 120 долара на квадратен дециметър.

  Когато Ваня решила да стартира своя фирма, синът веднага я подкрепил: Направи си ателие – ние ще те финансираме! Капана е най-доброто място за подобно начинание. Ваня купила в началото 4 кожи – жълта, цикламена, черна и червена. За толкова имала средства.

  „Така съм започнала от нулата – трябваше да докажа на целия град, че мен ме има и че мога да направя това, което хората пожелаят като качество. Който познава хубавите чанти, когато влезе в работилницата, веднага го разбира”, подчертава майсторката.

  Пламена попаднала в бизнеса, без да иска. Един ден случайно влязла в ателието и започнала да дава идеи и предложения. Преди това завършила Маркетинг в Евроколежа.

  „Тогава си казах, че няма по-хубаво от това да остана в България и да правя нещата за себе си. А като работя това с майка ми, това, което правя, ще остане и за моите деца. Така ще свържем поколенията”, казва 25-годишната бъдеща майсторка.

  Осъзнала, че можеш да четеш много книги, но в един момент практическите неща, които може да научи от майка си, помагат много повече. Пламена работи с Фейсбук за промотирането на чантите. „Всеки ден правим различна чанта и аз я представям. Снимам я и я пускам в мрежата”, казва тя.

  Ефектът на „Крейзи Хорс”

  Този тип кожа е много търсена заради винтидж излъчването си. Просто одраскване по нея кара влакната да се обръщат и така да се променя цялата кожа. „Крейзи Хорс” е издръжлива като всяка друга, ала разликата е в начина на обработката.

  Върху нея се слага специален вид восък, който създава ефекта на остаряване – така ценен от познавачите. Начинът на втриването на восъка в кожата води до лесната промяна на цвета.

  Източник: Марица

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar