Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Забележите ли някой от тези признаци, бъдете нащрек, защото домът ви се наблюдава от крадци!

  /
  885 Views
  img

  Кражбите отдавна са станали незаменима част от ежедневието ни. За да не се превърнат в поредната жертва на грабителите, хората се стараят по всякакъв начин да обезпечат сигурността на своя дом. Някои избират аларми, други се спират на здрави врати със сложни ключалки.

  Но дори и най-наблюдателните не забелязват, че домът им вече е привлякъл вниманието на крадците.

  Обръщайте внимание на всяка дреболия, дори на пръв поглед да ви се струва незначителна.

  Боклукът изчезва

  Крадците се интересуват не само от пари и скъпоценности. Хората често изхвърлят в боклука ненужни хартийки, които съдържат важна информация като дата на раждане, месторабота, номер на личната карта и други данни. Това е много ценно за крадците.

  Най-добре е когато изхвърляте подобни неща, предварително да ги накъсвате на малки парченца. А ако забележите, че някой е ровил в боклука ви, бъдете внимателни, защото може да не става въпрос за бездомник, който е търсел храна.

  Кучето е изчезнало

  Кучетата, които пазят дома ви, са препятствие за крадците. Затова и не е изключено да се опитат да се отърват от “пазача”, като го примамят на улицата. След няколко дни апашите ще се върнат, без да се страхуват, че някой ще ги изпохапе.

  Разбира се, изчезналото куче не винаги означава, че някой се кани да обере дома ви, но е добре да имате предвид и този вариант.

  Празен резервоар 

  За да не се върнат стопаните на дома по-рано от работа, крадците могат да източат горивото от автомобила им. В най-лошия случай може да се случи така, че да не успеете да стигнете до бензиностанцията, а това означава, че ще се приберете вкъщи още по-късно.

  Затова, ако сте уверени, че вчера резервоарът ви е бил пълен догоре, а днес вече е празен, помолете някой съсед да провери дали не се случва нещо притеснително в дома ви.

  Нов домашен помощник

  Ако използвате услугите на почистваща компания и в дома ви винаги идва един и същ човек, идването на нов служител трябва да е сигнал за вас. Особено ако не сте предупредени за това. Това може да е крадец, който иска да огледа апартамента ви.

  Ако нещо подобно се случи, незабавно позвънете на фирмата, чиито услуги ползвате, и попитайте защо са ви пратили нов човек, ако изобщо са правили подобно нещо.

  Разбит прозорец

  Някои престъпници хвърлят камъни по прозорците на домовете или колите, за да проверят дали в къщата има някой и ще се задейства ли алармената система. Ако никой от стопаните или съседите не излезе да провери какво се случва и не дойде полиция, това ще помогне на крадците да изчислят времето си за действие.

  В този ред на мисли, ако сте си вкъщи и някой счупи прозореца, не губете време, а веднага позвънете в полицията.

  Проблем с осветлението

  Ако живеете в къща и в двора си имате лампи с датчици за движение, непременно ги погледнете в случай на неизправност. Леко развъртените крушки са сигнал, че някой иска да влезе в дома ви и да остане незабелязан.

  Рекламни материали и стикери

  С помощта на рекламни листовки и лепенки крадците набелязват къщите, в които се влиза лесно. Разбира се, понякога флаерът си е просто флаер, но най-добре е веднага да се отървете от него.

  Ако ви предстои пътуване, помолете съседите да махат тези боклуци и да изпразват редовно пощенската ви кутия. Пълната поща е явен признак, че стопаните не са вкъщи и дава зелена светлина на крадците.

  Странни знаци

  Трябва да изтривате всички подозрителни знаци, които се появяват на вратата на апартамента ви, на лампите в градината и около жилището ви. Това е още един начин, с който престъпниците да отбелязват домовете, в които могат лесно да проникнат.

  Позвънявания от непознати номера

  За да разберат по кое време няма никой в къщата, крадците могат да позвънят на домашния телефон или на вратата. Ако им отговори малко дете, престъпниците могат да опитат да измъкнат някаква информация.

  Обяснете на децата си да не разказват нищо на непознати хора. В никакъв случай не си затваряйте очите за повтарящи се пропуснати повиквания. Ако забележите нещо подобно, най-добре е да сигнализирате в полицията.

  Счупена ключалка

  Неизправност на ключалката или леки надрасквания по вратата са признак, че някой вече се е опитвал да проникне в дома ви. В този случай не трябва да губите време. Веднага позвънете в полицията, сменете ключалката с по-надеждна и се замислете за аларма.

  И помнете: ако сте се прибрали вкъщи и там има крадци, не се опитвайте да ги плашите или да ги задържате. Животът ви е много по-ценен от всички джунджурии в къщата. Постарайте се незабелязано да излезете от жилището и веднага се обадете в полицията.

  Източник: jenata.blitz.bg

   

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar