Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Измиването на пилешкото месо с течаща вода е опасно за здравето

  /
  730 Views
  img

  Ако преди да приготвите пиле, предпочитате да го изплакнете с вода на чешмата, по-добре спрете да правите това. Такова предупреждение отправят експертите в областта на здравословното хранене от САЩ.

  Огромен брой домакини са сигурни, че преди приготвянето на пилешкото на тиган или в тенджера, трябва да се измие обилно с вода и след това да се изсуши. Според експертите обаче, това е много лоша идея. Те съветват никога да не се измива месото изобщо. В САЩ и Канада от няколко години върви информационна кампания, в която хората са призовани да се откажат от тази практика, но засега няма особен успех.

  Според професор по диететика на Университета на Гуелф Кийт Уоррин, проблемът се крие във факта, че тази традиция се предава от поколение на поколение и произхода на този обичай произлиза от древни кулинарни книги.

  “Измиването на пилето и всяко друго месо в действителност е абсолютно безсмислено”, казва той. – Въпросът е, че всяка бактерия, която може да се намери на повърхността на месото, непременно ще бъде унищожена по време на термичната обработка по време на готвенето. Но измиването на пилето значително увеличава риска от разпространение на бактерии. Това са аерозолни бактерии, които се отделят във въздуха заедно с водни капчици. Те се разпространяват на различни повърхности в кухнята, върху дрехите и върху кожата на хора на диаметър 50 см от мивката.”, посочва ученият.

  Особено опасно е пилето, тъй като се разпространява бактерията, наречена campylobacter. Достатъчно е да влезнат в тялото ви само 500 клетки от тази бактерия (а на пилето им милиарди), и може да ви застигне диария в рамките на една седмица.

  Естествено, рискът се увеличава и заради други опасни патогени като Escherichia coli и Salmonella. Имайки предвид колко бактерии могат да живеят на повърхността на суровото месо, измиването му с течаща вода става наистина опасно за здравето.

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar