Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  За Белинташ и Татул

  /
  860 Views
  img

  белинташРодопите, от много години се смята за място, на което е имало и още има мистични сили и неща, които науката изпитва големи затрудения да обясни. Всякакви феномени, истории и случки витаят в тези земи. Ако не сте чували изобщо за такива неща в Родопите проверете в интернет и ще се изумите, какво се случва в тази местност.
  Ние също ще ви кажем за две места в Родопите – Белинташ и Татул.

  Белинташ е скално образование с издълбана площадка в горната част, при която има улей и вдлъбнатини, като че ли нещо е стояло там. Предполага се, че това е древно светилище или място за жертвоприношения от времето на тракийските племена. До ден днешен обаче, никой учен не е доказал напълно, за какво се е използвало мястото, но според разположението на изсечените линии, вдлъбнатините и позицията се предполага, че има важна роля за звездите. Някои вярват, че е стар календар, други че е връзка с боговете, но още няма конкретни и точни знания, за какво е било използвано. Погледнат от Тракийската низина, Белинташ образува форма на легнал мъж. Това допълнително озадачава разследването за дейността на мястото в древността. Когато поемете по пътеката за платото-олтар, по пътя ще видите една странна скала, която има формата на мечка. Не представлява напълно мечка в цял ръст, по-скоро само лицето и главата са с тази форма, но пак е прекалено невъзможно това да се е получило от природните сили.

  татулТатул от друга страна, като че ли има повече неща, които издават неговото предназначение. Самото село не е от някакво историческо значение, но от друга страна, на няма и километър от него има огромна гробница съставена от няколко по-малки. Тя е с формата на пирамида, като на върха си има яйце с квадратен отвор отгоре, което е доста странно, защото в пирамидата има намерени два саркофага. Отвора на яйцевидното помещение е замазан с непромокаем хоросант през римската епоха, което означава, че поне до тогава тази гробница е била поддържана или дори използвана. В нея се намират отново жертвеници, улей и стъпала, като скорощтни разкопки показват наличието на подземна стая, която е създадена от издялани камъни. Според някои български професори, това е гробницата на легендарният Орфей, но това е много малко вероятна хипотеза. Други интересни находки и местоположения в околията са скалата брекчия, каменния сарковаг и по-малките открити в него, както и цялата постройка, която прилича на основите на замък погледната от селото.

  И за двете се предполага, че са от времето на траките или около 3000 години назад във времето от сега. В Татул е намерен корен от лоза, който расте и се размножава и се предполага да е там още от създаването на гробницата.

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar