Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  7 важни правила, които трябва да знаем като шофьори

  /
  877 Views
  img

  Във връзка с предстоящия зимен сезон и влизането в сила на задължителното шофиране със зимни гуми, от Главна дирекция „Национална полиция” припомнят седем важни правила, които всеки от участниците в движението трябва да спазва.

  Движете се с технически изправно превозно средство
  Пътното превозно средство трябва да е технически изправно. Последицата е временното му спиране от движение до отстраняване на неизправността. Глобата е между 20 и 150 лв.

  Поддържай чистачките изправни
  Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, нямаме право да се движим с превозното средство. Глобата е 150 лв.

  Използвате подходящи гуми
  Трябва да се използват гуми за зимни условия или гуми, чийто грайфер е минимум 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март. Ако гумата има разкъсвания, нямаме право да се движим с автомобила. Глобата е 50 лв. ЗАБРАНЕНО е движението по пътищата с гуми с шипове, а вериги за сняг се използват, само когато пътните условия изискват това. Глобата е до 20 лв.

  Да се движим с чисти и изправни светлини и светлоотразители
  Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, нямаме право да се движим с превозното средство през нощта. Глобата е от 20 до 150 лв. Трябва да поддържаме устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри чисти, видими, регулирани и в изправност. Глобата е до 20 лв. При движение с превозно средство с животинска тяга (каруца) трябва да имаме два бели или жълти светлоотразителя отзад, а през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво. При движение с велосипед трябва да имаме отпред фар с бяла или жълта светлина и червен светлоотразител отзад. Добре е да имаме и бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата. Глобата е 50 лв.

  Оборудвайте моторното превозно средство

  Задължително е в три- и четириколесно МПС да имаме:
  ∙ обезопасителен триъгълник;
  ∙ аптечка;
  ∙ пожарогасител
  ∙ светлоотразителна жилетка

  Глобата е до 20 лв.

  За зимата е препоръчително в МПС да имаме:

  ∙ антифриз;
  ∙ резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла;
  ∙ вериги за сняг;
  ∙ достатъчно гориво;
  ∙ зарядно за акумулатор;
  ∙ въже за теглене;
  ∙ одеяло и др.

  Да използваме светлоотразителна жилетка
  Когато сме извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, трябва да си сложим светлоотразителната жилетка. Глобата е до 20 лв.

  При движение с велосипед трябва да си сложим светлоотразителната жилетка в тъмната част на денонощието, при намалена видимост и извън населени места. Глобата е 10 лв.

  А какво трябва да знаем като пешеходци?

  Като пешеходци е добре да обличаме светли връхни дрехи или да използваме светлоотразителни елементи. Трябва да се оглеждаме и ослушваме често, особено ако сме с шапка или качулка. Да се движим по тротоара или банкета. В случай че няма такива, да вървим по платното, противоположно на движението на пътните превозни средства, по възможност най-близо до лявата му граница. Глобата е 20 лв.

  Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи САМО по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се води най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал с палка „Стоп! Деца“, с червен флаг или с ръка, за да спре движението на пътните превозни средства. Глобата е до 30 лв. за водача на организираната група пешеходци.

  Източник: nova

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar