Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

    Заплашва ли ни смартфона с рак?

    /
    471 Views
    img

    Наскоро учени съобщиха, че в света стремително расте броя на хората, заболяващи от рак на главния мозък. Изследователи от Physicians’ Health Initiative for Radiation and Environment (PHIRE) са анализирали официални данни за жителите на Англия. Обхванати са 79241 случая на злокачествени тумори на главния мозък за периода от 1995 до 2016 г.

    Анализът е показал, че заболеваемостта от агресивния и често водещ до фатален край рак на главния мозък, известен като мултиформен глиобластом (GBM), се е удвоила за този период. Една от главните причини за тази много тревожна тенденция, според изследователите, е прекомерното използване на смартфони.


    Проучвания осъществени и в други страни потвърждават нарастването на броя на пациенти със злокачествени тумори в мозъка.
    Факт е, че сред учените няма единодушие относно причините за увеличения брой тумори на главния мозък. През 2015 г. от Научния комитет на Европейската комисия заявиха, че употребата на мобилни телефони не води до риск от развитие на тумори на главния мозък или други видове рак в областта на главата и шията.

    Различни представители на научната общност посочват сред факторите за увеличените ракови заболявания и в частност тези на главата, радиацията от рентгенови апарати, компютърна томография, изпитания на ядрено оръжие в атмосферата и др.
    Но се увеличават подозренията, че твърде вероятно е една от основните причина за това, да са точно над петте милиарда смартфона, които днес се ползват в света.

    Научният директор на Children with Cancer UK – професор Денис Хеншоу, посочва необходимостта от по-задълбочено изучаване на механизмите, които обуславят ръста на злокачествените образования на главния мозък. Според него вниманието на учените сега се фокусира най-вече на лечението, а не на реалните причини за появата на заболяването.


    И Клиф О’Горман – главен изпълнителен директор на Children with Cancer UK споделя, че е много обезпокоително увеличението на броя на децата с диагноза рак. Особено при мозъчните тумори, които убиват повече деца в Обединеното кралство, отколкото който и да е друг вид рак. Той също е на мнение, че е необходимо да се намерят средства за повече изследвания, за да се разбере защо има увеличение на честотата на тази заболеваемост.


    Но дори и да няма раково заболяване, зависимостта от смартфона директно и негативно се отразява на мозъка на младите хора, като променя неговия химически състав. Професор Хюнг Сук Сео от Корейския университет в Сеул със своя екип е провел магнитно-резонансна спектроскопия (MRS) на момчета и момичета, на които била поставена диагноза “зависимост от смартфон”. Други техни връстници били в ролята на контролна група.

    Те са измерили равнишето на гама-аминомаслената киселина (GABA) – вещество, което понижава или забавя сигналите на мозъка ни, въздейства на зрителните и моторните функции. Наблюдавали са и за равнището на глутамат-глутамин (Glx), който пък възбужда невроните ни. И така са установили, че в сравнение със здравите тинейджъри съотношението GABA към Glx в мозъка на зависимите от смартфоните си млади хора, било чувствително повишено.

    Подобни показатели се установяват при хора, които страдат от безпокойство, депресия, тревожност, безсъние…
    Пристрастеността към смартфоните незабелязано променя химията на мозъка ни, което съвсем не е добре за него. Като цяло това затруднява процеса на мисленето, отразява се и на емоционалния интелект на човека.

    Учени са установили, че прекаленото използване на смартфона влияе негативно на цялостната всекидневна дейност на тинейджърите – започвайки от техния социален живот и завършвайки със съня им.
    В интерес на истината още през 2009 г. американски учени заговориха за възможна връзка между използването на мобилни телефони и повишения риск от развитие на рак на главата.

    Растящите доказателства за това, че смартфоните могат да повлияят за появата на рак, да поразят психиката и репродуктивните органи на младите хора и най-вече на децата, карат властите в САЩ да провеждат специални кампании с потребителите. Така в края на миналата година Департаментът за обществено здравеопазване в Калифорния публикува препоръки, с които предупреждава потребителите да ограничават въздействието от излъчването на смартфони.

    Специалисти ни съветват да не  държим телефона до себе си, когато той не ни е нужен, да не го носим в джобовете си, да не го оставяме в стаята, където спим. Ние всички трябва да се научим да държим смартфоните далече от себе си, ако искаме да намаляваме въздействието на електромагнитните излъчвания и съпътстващите ги много опасни рискове за здравето ни.


    Специално се отбелязва, че излъчванията много по-лесно проникват в мозъка на децата, отколкото при възрастните. Въздействието им е разрушително за развиващия се мозък, като една от последиците е опасността от появата на тумори в мозъка или ушите.
    Впрочем във Франция бяха забранени мобилните телефони в училищата – причината за това са вредите, които те нанасят на психиката на учениците и на опасността от ракови заболявания.


    Според мен каква точно е истината около смартфоните и рака на мозъка едва ли скоро ще узнаем. Твърде много пари се въртят в този бизнес. И е разбираемо, защо производители на смартфони, оператори, търговци особено агресивно защитават позицията, че не бива да се плашат хората по повод излъчванията на мобилни устройства.

    Фактът, че те са един от основните рекламодатели на медиите обяснява, защо и тази тема рядко се засяга от тях. За големите корпорации не е никакъв проблем да си намерят и “свои” учени, които да опровергаят колегите си. Онова, което не може да се купи с малко пари, се купува с много пари…


    Затова е добре ние, простосмъртните, да си имаме едно наум. Да отвикнем смартфона да е непрекъснато в ръцете ни. И в никакъв случай да не го държим в стаята, в която ще спим.
    Ако искаме, разбира се, да съхраним главата си цяла и невредима за много години напред. Защото, колкото и да е странно за все повече млади хора, от нея наистина може да има някаква полза…//kreativen

    Leave a Comment

    This div height required for enabling the sticky sidebar