Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Онколози назоваха 8-те главни фактора причиняващи рак

  /
  31 Views
  img  Списанието A Cancer Journal for Clinicians публикува данни на Американското онкологично дружество, според които почти половината от случаите на рак, са свързани с фактори, които може да бъдат контролирани напълно.
  Изводите на учените се базират на изследване, в хода на което са били проучвали показателите на разпространението на инвазивния рак и смъртността при пациентите по-възрастни от 30 години в САЩ през 2014 г.
  „Повече от 4 от десет случая на рак сред възрастните американци и почти половината от смъртните случаи с онкозаболявания са свързани с потенциално изменяеми фактори на риска, пишат авторите на изследването.
  В списъка на факторите, повишаващи риска от развитието на онкологични болести изследователите са включили пушенето, излишното тегло, употребата на алкохол, употребата на червено и обработено месо, слабата употреба на плодове, зеленчуци, хранителни влакна и диетичен калии, физическа инертност, ултравиолетовото излъчване, а също така 6 свързани с туморите инфекции.
  Авторите отбелязват, че повечето случаи на появата при хората на рак с летален изход, се дължат на пушенето. Втори по значимост и влияние фактор на риска от онкология се оказва затлъстяването. На трето място е употребата на алкохкол. С тези рискови фактори са свързани ракът на белия дроб, колоректалния рак, ракът на устната кухина.
  Освен това учените са установили, че на развитието на онкозаболяванията влияят и заразяване с вирусите на хепатит В и С.
  Въздействието на ултравиолетовите лъчи също  играе сериозна провокираща роля за появата на рак – практически всички случаи на меланома, попаднали в изследването били предизвикани именно от слънцето.

  Facebook Comments

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar
  shares