Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Будистка притча: 3 ситуации, когато трябва да игнорирате другите хора

/
418 Views
img

Отношенията с други хора ни носят щастие и удовлетворение, но те също така често са източник на разочарования и огорчения.

Поради тази причина, за да намерите ключа към щастието, трябва да се научите да пренебрегвате определени думи, нагласи и поведение на другите хора.

Освен това има случаи, когато пренебрегването е въпрос на вашето психично здраве, защото отношението ни към случващото се пречи да продължим напред и да постигнем до реалния си потенциал.

карма спокойствие дзен
Снимка: Thinkstock

Осъзнаването, че ние понякога поддържаме токсична връзка, превръщайки се в главната жертва, е първата стъпка към освобождаването от капана, в който сами сме попаднали.

Игнорирането е изкуство

Според легендата, веднъж един човек се приближил до Буда и без да каже и дума, го заплюл в лицето. Учениците на Буда изпаднали в ярост.

Ананда – един от най-преданите ученици се обърнал към Буда:

„Позволи ми да направя това, което той заслужава.“

Буда спокойно избърсал лицето си и отговорил на Ананда:

„Не, ще говоря с него“.

Сгънал ръцете си с уважение и казал на мъжа:

„Благодаря. С жеста си ти ми позволи да се уверя, че гневът ме е напуснал. Безкрайно съм ти благодарен. Твоят жест също така показа, че Ананда и другите ученици все още изпитват гняв. Благодарим ви.“

Непознатият не можел да повярва на чутото, бил трогнат и се разкаял за своята постъпка.

Тази история е добър пример за това какво означава да игнорираме.Всъщност в нашия лексикон тя често има отрицателно значение и ние се чувстваме виновни, че игнорираме някого.

Всъщност игнорирането означава да не позволяваме на думите, нагласите и поведението на други хора да нарушат вътрешното ни равновесие. Не е нужно да прибягвате до жестокост или агресия, а е достатъчно да създадете защитен пашкул около себе си.

Това означава да игнорирате определени хора в определени моменти, но не е задължително да ги избягвате. Игнорирането не е форма на отмъщение и не начин да се предизвикат комплекси у някого, а метод за самозащита.

Разрушителна критика

Ако критиката не ви помага да станете по-добри, а само ви депресира и унижава, трябва да я игнорирате. Не позволявайте на другите да ви съдят, ако не са се поставили на ваше място. Не позволявайте критиката им да ви навреди.

Негативни действия

Ако човек се отнася с вас лошо, не позволявайте поведението му да промени психологическото ви равновесие, защото по този начин ще се убеди, че е постигнал целта си.

3. Манипулации

Някои хора се опитват да ни контролират чрез емоционални манипулации. Осъзнайте това навреме и се опитайте да избягвате коментари, които могат да увеличат чувството ви за вина и отговорност за това, което не сте извършили. Като се научите да игнорирате думите им, можете наистина свободно да вървите напред.

https://www.edna.bg/

Facebook Comments

Leave a Comment

This div height required for enabling the sticky sidebar