Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Само две лекарства действат на грипния вирус, останалото е психотерапия

  /
  664 Views
  img

  За правилния подход към болестта, няма никакво значение какъв е грипният вирус, какъв е щамът, дали е свински, птичи или някакъв друг. Важно е само следното:

  Това е вирус.

  Този вирус се предава по въздушно-капков път.

  Този вирус поразява органите на дихателната система.

  Тези три констатации са абсолютно достатъчни, за да се ориентирате в правилата за профилактика и лечение.

  Профилактиката

  Ако вие (или детето ви) се “срещнете” с вируса, а нямате в кръвта си защитни антитела, ще се разболеете. Антителата се изграждат в един от следните два случая: ако преболедувате този вирус или ако се ваксинирате.Ваксината не ви защитава от вирусите изобщо, а само от грипните вируси.

  Ако имате желание и възможност – ваксинирайте се. Има ваксини, които са създадени за всички варианти на грипните вируси, актуални през тази година. Всяка година ваксините са различни. Ако сте млади и здрави, и сте сигурни, че грипът не е заплаха за вас и не ви е нужна ваксина, трябва да знаете, че точно такива млади и здрави хора заразяват децата, старците и хората с крехко здраве, които могат и да умрат от грип.

  Никога не е късно да се ваксинирате. Ваксинирането е желателно за всички, но най-застрашени са децата от 6 месеца до 2 години, възрастните над 65 години, хората с хронични заболявания (астма, диабет, исхемична болест, заболявания на бъбреците, хора претърпели инсулт и др.), всички, които са с имунодефицит, бременните жени, хората, които работят в домове за възрастни.

  Никакви лекарства и „народна медицина“ с „доказана“ профилактична ефективност не съществуват. Никакъв лук, чесън, никакви билки и отвари, препарати за подсилване на имунитета, които вземате или давате на детето си, не могат да ви защитят от какъвто и да било респираторен вирус изобщо или от грипния вирус конкретно. Всички тези противовирусни средства, препарати за стимулиране на имунитета и “много полезни витамини” са лекарства с недоказана ефективност. Те задоволяват менталната ни потребност „трябва да предприема нещо“.

  Основната полза от всички тези лекарства е психотерапията. Вие вярвате, че ви помагат – в такъв случай, аз се радвам за вас. Само не щурмувайте аптеките, няма смисъл.

  Източник на вируса е човекът. Само човекът. Колкото по-малко са хората около вас, толкова по-малко са и шансовете да заболеете. Да отидеш пеш до работата си (ако това е възможно) е добра идея. Да си спестиш размотаването по магазините е мъдро.

  Маската

  Полезна вещ, но не е панацея. Желателно е да я носи болният, ако всички около него са здрави. Тя няма да задържи вируса, но ще спре капките слюнка, в които той се съдържа. На здравия човек маска не му трябва.

  Ръцете на болния

  Те също са източник на вируси с не по-малка значимост от носа и устата. Болният докосва лицето си, вирусът попада върху ръцете му, после се хваща за всичко наоколо, вие докосвате предметите, които той е докосвал и … Здравей вирусна инфекция!

  Не пипайте лицето си. Мийте ръцете си често, много често, носете в себе си дезинфекциращи кърпички, мийте, трийте, не се пестете!

  Учете се ( и учете децата си) да кихате и кашляте не в дланите си, а в сгъвката на лакътя (ако нямате кърпичка).

  Към шефовете: Официално забранете ръкуването в сезона на грипа.

  Ползвайте кредитни карти. Хартиените банкноти са източник на разпространение на вирусите.

  Въздухът

  Вирусните частици могат да съхранят своята активност в сух, топъл, застоял въздух, но почти мигновено се разрушават в прохладен, влажен, „подвижен“ въздух. Разхождайте се, колкото искате. Да прихванете вирус, по време на разходка, на практика е нереално. Не е нужно да носите маска. По-добре е да подишате свеж въздух.

  Стаята

  Оптималните параметри на въздуха в помещението са температура около 20 градуса С, влажност 50-70 %. Задължително е да се проветрява често и интензивно (на течение). Всяка отоплителна система изсушава въздуха. Мийте пода по-често, включвайте овлажнител, настоявайте за овлажнители на въздуха в детските заведения. По-добре е да се облечете по-топло, отколкото да включвате допълнително отопление.

  Състоянието лигавиците (нос, гърло)

  В горните дихателни пътища постоянно се образува секрет. Той обезпечава функционирането на местния имунитет – защитата на лигавиците. Ако те пресъхнат, функциите на местния имунитет се нарушават, вирусите с лекота преодоляват защитната бариера на отслабналия имунитет и при контакт с вируса има много голяма вероятност да се разболеете.

  Основният враг на имунитета са сухият въздух и лекарствата, които предизвикват изсушаване на лигавицата. Тъй като е трудно да се ориентирате кои са те (основно противоалергичните и почти всички „комбинирани противопростудни средства“) е по-добре да не експериментирате.

  Овлажнявайте лигавиците. Елементарно е: 1 ч. л. обикновена готварска сол на литър кипнала вода. С получения разтвор капете капки в носа, колкото можете по-често (дори на всеки 10 минути). Колкото повече хора има около вас, толкова по-често можете да го правите. Можете да си купите и физиологичен или солен разтвор от аптеката. Важното е да капете (или пръскате) редовно – когато излезете от дома си (от сухо помещение) и отидете там, където има много хора; ако чакате в коридора на поликлиниката. С домашно приготвения разтвор можете да правите и гаргара.

  Запомнете – вероятността да се заразите с ОРВИ (остра респираторна вирусна инфекция) значително намалява при пълноценно хранене, добър сън, активен начин на живот, любов, добронамереност, усмивки и добро настроение. Изключете телевизора!

  По отношение на профилактиката това е всичко.

  Лечението

  Има само две лекарства, които действат на грипния вирус – озелтамивир и занамивир (това са непатентованите наименования, срещат се като Тамифлу, Реленца, Ремантадин е третото ефективно лекарство – бел. ред.). Разбира се, тяхното приемане трябва да става само с лекарско назначение. Действат, ако се вземат през първите 36 часа на заболяването. Доказано е, че след 48-ия час вече са неефективни.

  Всичко останало не работи, не помага и не трябва да се взема.

  Противогрипните препарати реално разрушават вируса, блокирайки невроминидазните протеини (същото това N в названието H1N1). Озелтамивирът (той се използва по-често) се приема, когато болестта протича тежко или когато болният е от рискова група – при възрастни хора, астматици, диабетици и др. Ако е предписан подобен препарат, е необходимо лекарско наблюдение (като минимум) или хоспитализация.

  Ефективността на другите противовирусни препарати при грип и ОРВИ е твърде съмнителна (дипломатично казано).

  Още веднъж: не се опитвайте, чули някакви реклами за препарати, които „убиват“ вирусите, да се самолекувате. Няма да ви помогнат. Това е напразна загуба на време, сили и средства.

  Правилното лечение на грипа и ОРВИ не е в гълтането на таблетки. То изисква създаването на условия, при които организмът по-лесно ще се справи с вируса.

  Правилата на лечението

  Облечете се топло, но поддържайте хладен и влажен въздуха в помещението. Оптималната температура трябва да е 18-20 градуса С (16 е по-добре от 22), влажността 50-70 % (80 е по-добре от 30). Мийте пода, овлажнявайте въздуха, проветрявайте.

  Категорично не трябва да се заставяте да ядете, ако нямате апетит. Не насилвайте и детето да го прави. Ако поиска да хапне, предложете нещо леко, течно, с повече въглехидрати (зеленчукова супа с картофи и ориз например).

  Пийте течности и давайте на детето да пие по-често!

  Температурата на течностите трябва да е равна на температурата на тялото. Поемайте много течности. Можете да предложите на детето компот, плодов сок, чай (в чая можете да настържете ябълка), ошаф от стафиди и сушени кайсии. Ако детето капризничи “не искам чай, ще пия само компот“, не настоявайте, важно е само да поема течности.

  Идеални в случая са пероралните солеви препарати за рехидратация. Те се назначават от лекаря. Това най-често са разтвори на соли и захар, които се приемат през устата.

  Как можете да се ориентирате дали вие или детето поемате достатъчно течности?

  Ако ходенето по малка нужда е поне веднъж на три часа, значи нямате повод за безпокойство. Ако повече от 6 часа няма уриниране, дефицитът на течности в организма е критичен. В такъв случай, приемът на течности няма да помогне и ще трябва да потърсите лекарска помощ.

  Всички „народни“ процедури – вендузи, загряващи мазила и обтривания с какви ли не „специални“ извлеци са пак от психотерапията „трябва да направя нещо“).

  Да се топлят краката на детето в гореща вода, да се правят инхалации над вряща вода, да се разтрива със спиртосъдържащи течности е безумен родителски бандитизъм.

  Ако се налага да се борите с висока температура – оптималните препарати са парацетамол или ибупрофен. Аспиринът е категорично забранен при децата. Създава риск от необратимо увреждане на черния дроб.

  Главният проблем обаче е, че в нашите ширини да облечеш детето топло, да овлажняваш въздуха, да не прекаляваш с храненето и да оводняваш не означава да лекуваш. За нас лечението е да изпратим тате в аптеката.

  При поразени горни дихателни пътища (нос, гърло, ларинкс) не са нужни отхрачващи средства. Те само ще засилят кашлицата. При засягане на долните дихателни пътища (бронхити, пневмонии) самолечението е опасно. Лекарствата, които потискат кашлицата, в този случай, са категорично забранени.

  Да го кажем още веднъж:

  Всички „сиропчета за кашлица“ при деца на възраст до 2 години са противопоказани; до 6 години не са нужни, защото ефективността им, в сравнение с обилния прием на течности, не е доказана.

  Противоалергичните средства нямат никакво отношение към лечението на ОРВИ.

  Вирусните инфекции не се лекуват с антибиотици. Антибиотиците не намаляват, а увеличават риска от усложнения.

  Всички интерферони (вещества, които се произвеждат от клетки, инфектирани с вируса) с местно действие, или за перорален прием, са лекарства с доказана неефективност или „лекарства с доказана неефективност“.

  Хомеопатията не е лечение с билки, а лечение със „заредена“ вода. Безопасна е. Психотерапия (трябва нещо да направя).

  Кога е нужен лекар?

  Винаги! Но невинаги е възможно.

  Затова ще изброим ситуациите, в които консултациите със специалист са задължителни:

  – когато няма подобрение до четвъртия ден от разболяването;

  – когато поддържането на повишена температура продължава седмица;

  – когато настъпи влошаване, след временно подобряване на състоянието;

  – когато има изразено влошаване на състоянието, при умерени симптоми на ОРВИ;

  – когато се появят изолирани (или комбинирано) следните симптоми – бледа кожа, жажда, интензивна болка, задух, гнойни секрети;

  – когато кашлицата се усилва, но няма отхрачване, и при дълбоко поемане на въздух започва пристъп на кашляне;

  – когато при повишена температура парацетамолът и ибупрофенът не помагат (или помагат съвсем за кратко) .

  Спешно трябва да потърсите лекар при следните симптоми:

  – загуба на съзнание;

  – гърчове;

  – признаци на дихателна недостатъчност (затруднено дишане, задух, усещане за недостиг на въздух);

  – при интензивна болка, където и да било;

  – при умерени болки в гърлото с отсъствие на хрема (болките в гърлото, плюс сухия нос най-често са симптом на ангина, която изисква лекар и антибиотик);

  – при умерено главоболие, съчетано с повръщане;

  – при оток в областта на шията;

  – при обрив, който не „изчезва“, когато натиснете с пръст върху него;

  – при температура на тялото над 39 градуса С, която не спада до 30 минути след приема на температуропонижаващо средство;

  – при всяко повишение на температурата, съчетано с втрисане и бледа кожа.

  Източник: komarovski.net

  Превод: Янка Петкова

  За автора:

  Д-р Евгений Комаровски е украински педиатър; кандидат на медицинските науки; автор на книги, посветени на детското здраве; водещ на специализирани телевизионни предавания. В своя сайт публикува текстове по актуални здравни проблеми и отговаря за въпроси на пациенти.

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar