Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

„Лукойл“ стартира акция „Книгодарител“ в подкрепа на читалищните библиотеки

/
83 Views
img

В подкрепа на четящите хора в малките градчета и села в страната, които нямат лесен достъп до съвременна литература, от 20 август стартира инициативата „Акция Книгодарител”. Нейната цел е попълване на библиотечните фондове в малки населени места с по-нови заглавия, издадени през последните 10-15 години.

До 7 септември в девет градове в страната ще работят общо 16 събирателни пункта, в които отдадени на каузата доброволци ще приемат книги от всички жанрове. За София са предвидени 5 пункта, по 2 в Пловдив, Варна и Добрич, по един в Бургас, Русе, Стара Загора, Враца и Дупница. Пунктовете са разположени в удобни градски обекти от веригата бензиностанции „Лукойл”. Всеки дарител ще получи сертификат „Активен книгодарител“. Постоянна информация за хода на акцията се публикува на страницата ѝ във Фейсбук.

В много домове има редица издания от последното десетилетие, които вече не отговарят на вкуса на притежателите си, повтарят се или веднъж прочетени, няма да бъдат отворени отново. Те обаче могат да донесат радост на много други хора. Организаторите от фондация „Лукойл” се надяват акцията да мотивира склонните да ги дарят в полза на много други читатели. Единственото препоръчително условие е дарените книги да са издадени не по-рано от 2005 г., още по-добре от 2009-та насам и да са в добро състояние. Книгите ще бъдат предадени в полза на нуждаещите се читалищни библиотеки между 15 и 30 септември.

Читалищата са сред малкото източници на досег с литературата за жителите в малките населени места. Фондовете им обаче се състоят предимно от издания от миналия век. Те разполагат с малки бюджети и не могат да си позволят новоиздадена художествена, научно-популярна, детска и юношеска литература. Поради това имат нужда от дарения и полагат достойни за уважение усилия да ги привлекат.

Източник: http://epicenter.bg/

Facebook Comments

Leave a Comment

This div height required for enabling the sticky sidebar