Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Това ли е най-древното изображение на нощно небе?

/
254 Views
img

Небесният диск от Небра е едно от най-значимите археологически открития в германската история. Дискът, открит от иманяри през 1999 г., изобразява Луната, Слънцето, звезди и може би дори Млечният път, е направен от злато, инкрустирано върху метал с патина, пише сайтът IFL Science.

Държавният праисторически музей в Хале придобива артефактът през 2002 г. и оттогава се водят разпалени спорове за възрастта на диска. Самата находка не може да бъде датирана, а условията, в които е открита също са неясни – иманярите твърдят, че са го открили заедно с мечове, брадви и украшения, датиращи от бронзовата епоха между 2200 г. и 1600 г. пр.н.е. Ако това е истина, дискът би бил най-древното точно изображение на нощното небе.

Снимка Архив: EPA/БГНЕС

Това ли е най-древното изображение на нощно небе?

Но двама изследователи не вярват на това датиране, защото никакви подобни предмети не са намирани през бронзовата епоха. В публикация в списание Archäologische Informationen, учените предполагат, че дискът от Небра е изработен през желязната епоха, или иначе казано около 1 000 години по-рано от предполаганото досега.


Учените представят няколко доказателства за своето заключение. Разказът на иманярите за това как са открили диска (и последвалото му повреждане) не съвпада с онова, което учените могат да възстановят от самия артефакт. Изследователите сравняват металите от диска с тези от други предмети, открити на същото място. При другите находки се вижда, че са изработени от суровини, извлечени от едно и също място. При диска няма подобна прилика. Другите находки са произведени от материали, разпространени из Източните Алпи.

Снимка: Archäologische Informationen

Това ли е най-древното изображение на нощно небе?

„Според нас, резултатите получени дотук, говорят срещу това, че находките са открити заедно“, съобщава професор Рюдигер Краузе, съавтор на изследването и експерт по анализ на металите.

Това проучване на експертите е строго отхвърлено от Държавното бюро по Археология на Саксония-Анхалт, провинцията, в която е намерен диска. Според тяхно съобщение, идеята, че дискът не принадлежи с другите находки е напълно погрешна, както и твърденията, че няма съвпадение между пръстта, останала по диска и тази от предполагаемото място на откриването.

Въпреки, че екипът смята, че изображението на диска прилича повече на артефакти от 5-ти век пр.н.е., те нямат съмнения, че находката датира от праисторията и има огромна културна и научна стойност.

Снимка: Archäologische Informationen

Това ли е най-древното изображение на нощно небе?

Поставете оценка:

1

Оценка 1 от 1 гласа.

Източник: https://fakti.bg/

Facebook Comments

Leave a Comment

This div height required for enabling the sticky sidebar