Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views : Ad Clicks :Ad Views :

  Цените на жилищата по време на пандемията

  /
  302 Views
  img

  Половин година след началото на пандемията в резултат на коронавируса цените на жилищата в София остават стабилни. В повечето квартали се наблюдава леко повишение, което на места достига до 7%. По-малък е броят на районите със спад на цената на квадратен метър жилищна площ. Там, където има такова, то е минимално. В квартали като Гео Милев, Дървеница, Красно село, Лозенец, Овча купел, Слатина и в центъра на София цените не бележат промяна, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg.

  Най-силен спад се регистрира в района на Докторски паметник – 7%. Там цената на квадратен метър се е понижила от 2651 EUR в средата на март до 2486 EUR в средата на септември. Най-силно поскъпване се регистрира в Стрелбище – 8%. Ако в началото на пандемията средната цена е била 1260 EUR/кв.м, то днес тя вече е 1372 EUR/кв.м.

  Местоположението определя и движението на цените на апартаментите в жилищните комплекси. Младост продължава да е сред най-предпочитаните от тях за покупка и поради тази причина отчита поскъпване от 3% за разглеждания период. Собствениците на имоти в Дружба също повишиха офертните цени с близо 4%. Спад от 1% има в Люлин и Надежда.


  Една от основните причини да не се наблюдава силна обезценка на жилищата е активността по отношение на ипотечното кредитиране. Въпреки пандемията българинът продължи да купува и доказателство за това е, че за първото полугодие на текущата година се наблюдава ръст от 12% в новоотпуснатите кредити спрямо същия период на миналата година.

  Прогнозите на анализатори са, че до края на годината няма да се наблюдава съществена промяна в цената на квадратен метър жилищна площ в София. Масово движението на квадратен метър жилищна площ ще продължи да бъде между -2% и +2%.

  Цени на жилища в някои квартали на София (в EUR/кв.м)

  Източник: IMOT.BG

  Поставете оценка:

  1.3

  Оценка 1.3 от 3 гласа.

  Източник: https://fakti.bg/

  Leave a Comment

  This div height required for enabling the sticky sidebar